MEGJELENT!

facebook

partnereink

-EUROPASS

-

(Idegen nyelvű bizonyítvány külföldi munkavállaláshoz)

A szakképzések elvégzését követően Europass bizonyítványt tud igényelni, mely eligazodást nyújt a külföldi munkaadók és képzőintézmények részére az OKJ-s szakképesítések között. A bizonyítványnál jóval részletesebb dokumentum alapján könnyebben fogadhatják el a Magyarországon megszerzett szakképesítést.

-

Naptár

2020. Január
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Hírek

2018.08.17 16:43
VBSZ vizsga, avagy a Felülvizsgálók 5 évenkénti továbbképzése

Sokan várták, sokan félnek tőle. A Felülvizsgálókat megosztotta a rendelet.

Egy biztos, hogy ennek a tanfolyamnak VAN értelme abban az esetben, ha olyan oktató tartja az előadást, akinek az elméleti tudása mellé jelentős gyakorlati tapasztalat is társul a felülvizsgálatokat illetően.

 

 

2018-ban a tanfolyam és vizsga menete a következőképpen alakul.

Képzésenként 8 órás tanfolyamon kell részt venni. Tehát ÉV, EB, VV felülvizsgálói továbbképzések esetében:  3 x 8 órás képzés + vizsga.

 

A vizsga:

Írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll, amit a képző intézmény oktatója állít össze a VBSZ rendelet szerint, illetve az oktatás alatt érintett témakörök összefoglalásaként. A szóbeli és írásbeli értékelése: 51 % feletti eredmény jelenti a sikeres vizsgát.

 

A továbbképzés elvégzését igazoló tanúsítvány:

A szakképzésenként kiállított, sorszámozott tanúsítványok tartalmazzák a személyes adatok mellett, a Felülvizsgálók OKJ-s vagy Energiafelügyeletes bizonyítvány sorszámát is.

  • A tanúsítvány a vizsga napjától számított 5 évig érvényes.
  • A tanúsítvány a felülvizsgáló végzettségével együt érvényes. 

A képző intézmény a tanfolyam végén a vizsgázók tanúsítványairól és a vizsgáról jegyzőkönyvet készít, majd egy másolatot elektronikus úton megküld a Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztálynak.

 

Várható változás a rendelet hatására:

Sokszor hallottam Felülvizsgálatokkal foglalkozó szakemberektől, hogy befejezik tevékenységüket, ha újra vizsgázniuk kell, ami 60 év felettieknél még talán érthető is. De azt tudni kell, hogy a felülvizsgálók kb. 50%-a ezen kor felett van.

Természetesen ezek az első reakciók voltak, de utána többen belátták, hogy ha kötelező lesz mindenkinek a vizsga, akkor ez jót fog tenni a szakmának, és tisztulni fog a felülvizsgálói szolgáltatások piaca.

A Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály is nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy egységes nyilvántartás legyen, és hogy a felülvizsgálatokkal foglalkozó szakemberek szakmai tudásának elvárható szintje megfelelő legyen.

 

A 2018. januárban megjelent 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet: A továbbképzés elvégzésére 2 év haladékot adott (akik 2015 előtt szerezték végzettségüket).

Ami azt jelenti, hogy 2019. december 31. ig lehet a felülvizsgálatokat végezni a továbbképzési igazolás nélkül is.

A továbbképzést igazoló tanúsítvány 5 évig érvényes a megszerzéstől számítva, - tehát minél később szerzi meg valaki, annál tovább van érvényes igazolása.

Természetesen nem érdemes az utolsó pillanatig várni, mert lehet hogy nem fog talál induló tanfolyamot, vagy csak nagyobb távolságban.

 

2018-ban országosan induló VBSZ - felülvizsgálók továbbképzései >>

 

Gyakori kérdések:

A régi "Nem norma" szerinti Villámvédelmi felülvizsgáló végzettséggel rendelkezők:

  • csak a "Nem norma" részből vizsgáznak, a tanúsitványuk is erről fog szólni.

Nem OKJ-s bizonyitvánnyal rendelkezők (energiafelügyeletes)

  • amennyiben nem járt le, tehát érvényes a tanúsitványuk, jöhetnek a vizsgára és folytathatják a tevékenységüket.

Orvosi alkalmassági vizsgálat szükséges -e a vizsgához:

  • nem feltétele a vizsgára bocsájtásnak

Meddig kell levizsgázni:

  • A rendelet a továbbképzés elvégzésére 2 év haladékot adott (akik 2015 előtt szerezték végzettségüket). Ami azt jelenti, hogy 2019. december 31. ig lehet a felülvizsgálatokat végezni a továbbképzési igazolás nélkül is.

Elhagytam a felülvizsgáló végzettségemet igazoló bizonyítványomat (OKJ-s, energiafelügyeletes)

  • a továbbképzés elvégzéséről szóló tanúsítvány a felülvizsgáló bizonyítvánnyal együtt érvényes. Ha csak a számok vannak meg, az sajnos kevés lehet egy hatósági ellenőrzés során. Az elveszett bizonyítványok pótlása lehetséges, ezzel kapcsolatban keressenek minket elehetőségeinken.

 

Honlap készítés